Afscheid van pastoor Tjeu Sonnemans – I have no hands but yours

In mei vorig jaar had ik het genoegen om een fotoreportage te kunnen maken van pastoor Tjeu Sonnemans. Ik mocht hem fotograferen in de pastorie van Nijlen. Enige voorwaarde: foto’s van hem mochten pas postuum gebruikt worden.

Pastoor Sonnemans was op zijn zachtst gezegd een merkwaardig persoon. Ik herinnerde me hem met priemende blik, strenge vinger in de lucht, sterke mening, beetje eigenzinnig misschien…dus eerlijk is eerlijk, ik was toch een beetje nerveus voor deze reportage. 

Maar ik ontmoette in de pastorie een warme man die tijdens het fotograferen openlijk sprak over zijn verleden, zijn teleurstellingen, zijn angsten. Hij was ook heel positief en dankbaar: “Ik ben letterlijk Sonnemans, een man van de zon.”  Vooral naar Nijlen toe drukte hij meermaals zijn dank uit:

“Toen ik hier toekwam, had ik werkelijk niets bij. Ik had 20 oude Belgische Franken op zak, geen fiets, voor de rest niets, niets, niets….En ze hebben me overladen…Ik was zo welkom…Ik heb die eerste jaren alleen maar geluisterd en dit dorp heeft echt mij geleerd empatisch te zijn.”

“Ik ben een heel gelukkig mens”, schrijf dat maar op. “Life is beautiful Tine…, zelfs als je zo oud bent als ik”. 

Facebook Comments

Leave a Comment

  • (will not be published)


8 × = zestien