In Memoriam: busjuf Lea (en de 432 mozaiëkjes)

Ze is niet meer.

Ze rijdt niet meer rond. Al een tijdje niet meer. Het was nochtans een vertrouwd ritueel. Het ’s ochtends wakker worden en op de achtergrond het hoesten van de vertrouwde motor. Het gekuch en gebonk om dan langzaam toch weer tot leven te komen. Het monotone tjokken van de motor. Om dan een kwartiertje later zachtjes te vertrekken van de speelplaats en zijn tourtjes te doen. Kinderen oppikken met de bus en dan naar school brengen. Elke weekdag het vaste ritueel. Bij het passeren van de bus onze vaste routine, zonder uitzondering . Ik sloffend naar de brievenbus en de bus die de straat indraaide. Het silhouet van een vrouw tegen de zijruit leunend. Hand de lucht in. Even terugwuiven. De dag trok zich in gang met de bus en Lea.

Meer dan 20 jaar reed ze rond. Ze leek wel deel van het businterieur, vergroeid met de zetels en met de bus zelf. Geen bus zonder Lea. De enige échte busjuf, zo zal ze ook herinnerd worden.  De vrouw die ook wat vroeger kwam dan eigenlijk moest, zodat ze de verwarming alvast kon opzetten en het minder koud was voor de kleinste passagiers. Het moet gezegd, ze was soms ook wel streng. Wie niet zo goed de regels van de bus opvolgde mocht de steentjes van de steunpilaren in de turnzaal tellen.  Maar dat was wel vervelend want het waren mozaïekjes en dat is toch niet zo heel makkelijk. Maar bovenal was ze meevoelend en een houvast elke ochtend voor al die kinderen en ouders.  Chauffeurs wisselden elkaar af…Lea? Die bleef. Vaste waarde boven alles.

En nu slof ik ’s morgens naar de brievenbus maar al een tijdje draait er geen bus de straat meer in. Haar silhouet nergens meer te bespeuren…De bus is weg en zo is Lea… Ook haar motor liet het afweten. De mankementjes waren onherstelbaar, haar ziel nog heel, het chassis doorgeroest. Onherstelbaar. Het beeld van haar hoofd dat zachtjes tegen de zijruit leunt. Hand de lucht in.

Vandaag toch nog even terugzwaaien.

Rust zacht Lea.

Facebook Comments

Leave a Comment

  • (will not be published)