Project Carole / job3 / Marktkramer

Project Ca, job3.

Ai, we lopen stevig achter dus ik ga even een versnelling hoger schakelen want Carole, die laat dingen dus niet zo slingeren zoals ik. Die vliegt erin. Haar derde jobke ligt ‘somehow’ toch wel meer in haar comfortzone. Ik merk het meteen als ik haar zie. Het is zondagochtend en we bevinden ons in Herentals. Voor deze najaarsjob trekt ze naar de markt en als een full-option marktkramer zal ze Bloem en Knop helpen met het maken en verkopen van boeketjes bloemen. Als ik toekom op de markt, waait de geur van net gebakken hamburgers me toe. Dit werkt dus niet zo goed bij mij. Zonder koffie, te vroeg, te veel…snel wandel ik verder op zoek naar Carole.

Laten we eerlijk wezen, ze valt op. Sowieso is het een kleurrijk aantrekkelijk kraam en dan staat daar nog een hoogblonde, frisse dame in met een knaloranje trui…”Een bloem tussen de bloemekes”, hoor ik een hoogbejaarde man verkondigen tegen zijn gerimpelde wederhelft.  En ook zij knikt.

Aanvankelijk staat de bloem er even wat afwachtend bij maar al snel overlegt ze met Geert en stort zich dan op de bloemen. En Geert? Die laat haar rustig doen. Knikt even als hij haar naar de Amaryllis ziet grijpen. “Mijn lievelingsbloem”, zegt hij. “Nu toch nog, dat durft wel eens te veranderen” en hij lacht hartelijk. Geert staat op de markt in Westerlo, Herk-De-Stad, Meerhout, Bree, Geel en Herentals.  En hier in Herentals heeft hij zijn vaste stek, naast de olijvenman.  “Op deze markt, dat is echt wel thuiskomen hoor. Ik heb hier familie langs mijn grootmoeders kant dus dat is erg plezant als die es passeren”.

Of hij altijd al op de markt heeft willen staan? “Ik ben 44, heb gewerkt bij Aldi en Spar in de retail en ik koos dan voor een totaal andere carrière.  Vroeger toen ik jong was stond ik ook al op de markt als vakantiejob, wel in een kraam dat kledij verkocht, maar ik deed dat écht graag. En met bloemen bezig zijn, dat zit gewoon in me. Vroeger verzorgde ik de aankleding van de huwelijken van vrienden, ik volgde workshops bij Pieter Porters, Daniël Ost…het is gewoon logisch allemaal en écht een passie.”.

Geert is een grote, rijzige man. En het is een mooi schouwspel om hem de tengere bloemen te zien hanteren. En terwijl hij bloemstelen bijknipt in een tempo alsof hij een batterijtje heeft ingeslikt praat hij door: “Sinds 2014 doe ik dit en het voelt nog altijd niet aan als werken”. Hoe chique is dat niet? Daar word ik helemaal blij van! Zijn handen bewegen ondertussen in een duizelingwekkend tempo en in no-time schikt hij de ranke stengels van de rozen origamigewijs in een prachtig boeket.  “Ik sta inderdaad vroeg op en ik ben bovendien een echte nachtraaf, dus ja, je komt jezelf wel al eens tegen maar bon, het gaat erom wat je wil bereiken he”.

Ondertussen heeft Carole 3 veldboeketten in elkaar gedraaid. Ze stelt ze vooraan op een tafeltje tentoon. “Ik heb tegen Geert gezegd dat ik ze zelf wel koop als niemand ze wil”, fluistert ze me toe. Maar zover zal het niet komen. In no-time zijn de boeketten verkocht. En iemand wil ook een van deze boeketten bestellen voor haar huwelijk. Toch wel schoon, ik denk niet dat iemand een boeket van mij zou willen om daar op zijn huwelijksdag mee te pronken…:-)

Het geheel van kleuren maakt me blij. Dit kraam maakt me blij. “Kleuren, ja, daar sta ik mee op en ga ik mee slapen hé. Ik hou erg van oud-roze en wit. Subliem vind ik dat. Geel daarentegen. Daar moet ik niet veel van hebben. Raar? Alleen bij een zonnebloem vind ik dat passen voor de rest zegt het me niets”, Geert heeft een duidelijke mening.

En Carole? Die geniet, dat is duidelijk. Ze zweeft tussen de bloemen en hoort er thuis. Ze vullen elkaar aan.

 

#https://www.facebook.com/BloemenKnop/

https://www.bloemenknop.be

Facebook Comments

One Response to “Project Carole / job3 / Marktkramer”

  1. Guy

    Foto’s zo mooi als de bloemen !
    Grtjs,
    Guy

Leave a Comment

  • (will not be published)